Vanitasstilleven

Public Domain

Kunstenaar / maker

Hendrick Andriessen (schilder)

Datering

ca. 1650

Periode

17de eeuw
Dit paneeltje van Hendrick Andriessen genaamd Mancken Heyn is een zuiver voorbeeld van een vanitasschilderij. De attributen liggen zorgvuldig gecomponeerd in een gesloten nis, die wellicht de wereld verzinnebeeldt. Olielamp, zeepbel, doodskop en het bloemenboeket verwijzen naar de broosheid van het leven, tabak naar de nietigheid van aardse genoegens. Het beeld van de dood is echter niet louter negatief: centraal…
Lees meer
Dit paneeltje van Hendrick Andriessen genaamd Mancken Heyn is een zuiver voorbeeld van een vanitasschilderij. De attributen liggen zorgvuldig gecomponeerd in een gesloten nis, die wellicht de wereld verzinnebeeldt. Olielamp, zeepbel, doodskop en het bloemenboeket verwijzen naar de broosheid van het leven, tabak naar de nietigheid van aardse genoegens. Het beeld van de dood is echter niet louter negatief: centraal in deze sobere compositie staat de roos, symbool van de verrijzenis.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.