Quaet slagh

Public Domain

Kunstenaar / maker

Adriaen Pietersz. van de Venne (schilder)

Datering

ca. 1640

Periode

17de eeuw
Adriaen van de Venne specialiseerde zich in onderwerpen uit de literatuur. Zijn monochrome schilderijen stonden bekend als grisailles of ‘grauwtjes’. In dit schilderij verduidelijkte hij het moralistische thema door de titel in een banderol neer te schrijven. In ‘Quaet-slagh’ gaat het om een robbertje vechten (slaan), of om een slag mensen van bedenkelijk allooi. Links heerst de uitgelaten vrolijkheid van…
Lees meer
Adriaen van de Venne specialiseerde zich in onderwerpen uit de literatuur. Zijn monochrome schilderijen stonden bekend als grisailles of ‘grauwtjes’. In dit schilderij verduidelijkte hij het moralistische thema door de titel in een banderol neer te schrijven. In ‘Quaet-slagh’ gaat het om een robbertje vechten (slaan), of om een slag mensen van bedenkelijk allooi. Links heerst de uitgelaten vrolijkheid van het dansende duo. Rechts is de hele meute slaags geraakt. Stuk voor stuk zijn het enge, verwilderde typen met griezelige, maskerachtige tronies. Dergelijke volkse scènes waren voor tijdgenoten een duidelijke verwijzing naar menselijke ondeugden.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.