De besnijdenis van Christus (links), De geboorte van Christus (midden), De aanbidding door de koningen (rechts), De mis van de heilige Gregorius (gesloten, links), De transfiguratie (gesloten, rechts)

Public Domain

Datering

ca. 1475 - ca. 1480

Periode

15de eeuw
Met de noodnaam Meester van de Wenemaertriptiek wordt een navolger van Hugo van der Goes aangeduid die rond 1480 in Gent werkt. De Wenemaertriptiek is genoemd naar het Oud-Wenemaergodshuis of hospitaal, gelegen aan het Veerleplein in Gent waar het drieluik vroeger bewaard werd. Het hospitaal werd in 1323 gesticht door Willem Wenemaer, een van de meest invloedrijke patriciërs te Gent…
Lees meer
Met de noodnaam Meester van de Wenemaertriptiek wordt een navolger van Hugo van der Goes aangeduid die rond 1480 in Gent werkt. De Wenemaertriptiek is genoemd naar het Oud-Wenemaergodshuis of hospitaal, gelegen aan het Veerleplein in Gent waar het drieluik vroeger bewaard werd. Het hospitaal werd in 1323 gesticht door Willem Wenemaer, een van de meest invloedrijke patriciërs te Gent, en zijn vrouw Margriet de Brune. Het godshuis moest verzorging en onderdak verschaffen aan arme en behoeftige ouderlingen. Het drieluik toont ons enkele momenten uit de kindertijd van Jezus. Op het middenpaneel zien we De aanbidding door de herders, op het linkerluik De opdracht in de tempel en op het rechterluik De aanbidding door de Wijzen. Door het heldere, decoratieve koloriet en het gebruik van goud herinnert het drieluik aan de Gentse miniaturisten van het einde van de 15de eeuw. Opmerkelijk zijn de sierlijke houdingen en de onnatuurlijke verlenging van de figuren.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Type olieverfschilderijen
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op paneel; triptiek
olieverf AAT , paneel AAT
Afmetingen 84 x 68.8 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1903-I
Beschrijving
Onderwerpen religieuze symboliek AAT , landschappen AAT
Trefwoorden Nieuwe Testament Iconclass, Christus Iconclass, Christus als volwassene Iconclass, Christus als volwassene Iconclass, publieke leven van Christus: vanaf zijn doopsel tot de Passie Iconclass, Man van Smarten, Imago Pietatis, Erbärmbild, Schmerzensmann Iconclass, wolken Iconclass, kruis ~ instrumenten van het Passieverhaal Iconclass, soldaat Iconclass, lijkwade ~ instrumenten van het Passieverhaal Iconclass, afzonderlijke instrumenten van het Passieverhaal (DOBBELSTEEN) Iconclass, afzonderlijke instrumenten van het Passieverhaal (BIJBEL) Iconclass, afzonderlijke instrumenten van het Passieverhaal (KELK) Iconclass, afzonderlijke instrumenten van het Passieverhaal (HAMER) Iconclass, afzonderlijke instrumenten van het Passieverhaal (LADDER) Iconclass, afzonderlijke instrumenten van het Passieverhaal (TOUW) Iconclass, afzonderlijke instrumenten van het Passieverhaal (SPONS) Iconclass, spijkers ~ instrumenten van het Passieverhaal Iconclass, afzonderlijke instrumenten van het Passieverhaal (HAND) Iconclass, afzonderlijke instrumenten van het Passieverhaal (PALMTAK) Iconclass, afzonderlijke instrumenten van het Passieverhaal (KNIJPTANG) Iconclass, afzonderlijke instrumenten van het Passieverhaal (ZWAARD) Iconclass, afzonderlijke instrumenten van het Passieverhaal (MUNTSTUK) Iconclass, heiligen Iconclass, paus Gregorius de Grote; mogelijke attributen: duif, keizer Trajanus Iconclass, paus Gregorius de Grote; mogelijke attributen: duif, keizer Trajanus Iconclass, paus Iconclass, bisschopsereteken, bv. mijter, staf Iconclass, tentoons Iconclass, altaar met altaarstuk Iconclass, altaar met altaarstuk Iconclass, de mis van de heilige Gregorius de Grote Iconclass, besnijdenis van het Christuskind door de priester in de tempel (Lucas 2:21) Iconclass, besnijdenis van het Christuskind door de priester in de tempel (Lucas 2:21) Iconclass, de aanbidding door de koningen: de drie wijzen overhandigen hun geschenken aan het Christuskind Iconclass, altaar Iconclass, kelk Iconclass, schilderij in een schilderij Iconclass, stigmata Iconclass, diaken (Rooms-katholieke kerk) Iconclass, de soldaat; het leven van een soldaat Iconclass, kandelaar Iconclass, landschappen in een gematigd klimaat Iconclass, berglandschappen Iconclass, hoge heuvel Iconclass, bomen Iconclass, planten (in het algemeen) Iconclass, heiligen Iconclass, nimbus Iconclass, weg, pad Iconclass, lantaarn Iconclass, wandelstok, staf Iconclass, vloerbekleding (TEGELVLOER) Iconclass, vloerbekleding (TEGELVLOER) Iconclass, God de Vader Iconclass, God de Vader voorgesteld als mens, gewoonlijk met kroon of tiara of scepter en/of aardbol Iconclass, mannelijke heiligen Iconclass, mannelijke heiligen (JAKOBUS) Iconclass, Johannes de Doper; attributen: boek, rieten kruis, doopbeker, honingraat, lam, staf Iconclass, gezicht op een stad, stadspanorama, omtrek van een stad Iconclass, namen van steden en gemeenten (JERUZALEM) Iconclass
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.