Schoolkinderen

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Guthrie (schilder)

Datering

ca. 1884

Periode

19de eeuw
James Guthrie schilderde Dorpskinderen in Cockburnspath, het Schotse dorpje waar hij vanaf 1883 verbleef. Hij vestigde zich tussen de dorpelingen en hun rurale leven werd het onderwerp in zijn kunst. Naar de naturalistische mode van die tijd weerde Guthrie elke anekdotiek uit zijn werk om zijn omgeving nuchter te observeren. Uit de voorstelling straalt een ongekunstelde eenvoud, waarbij de kinderen…
Lees meer
James Guthrie schilderde Dorpskinderen in Cockburnspath, het Schotse dorpje waar hij vanaf 1883 verbleef. Hij vestigde zich tussen de dorpelingen en hun rurale leven werd het onderwerp in zijn kunst. Naar de naturalistische mode van die tijd weerde Guthrie elke anekdotiek uit zijn werk om zijn omgeving nuchter te observeren. Uit de voorstelling straalt een ongekunstelde eenvoud, waarbij de kinderen hun armoede met een trotse fierheid dragen. Ze kijken strak voor zich uit, contact hebben ze niet met elkaar. Hun individuele isolement wordt nog versterkt doordat de kunstenaar hen in profiel weergaf. De dagelijkse tocht van en naar school krijgt daardoor iets van een ritus. Waar de kledij van de kinderen, de landweg en het landschap schetsmatig zijn opgebouwd, overheerst een fotografisch detailrealisme in de gezichten.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker James Guthrie VIAF RKD
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op doek
olieverf , doek
Afmetingen 118.2 x 91.6 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1892-B
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.