Prometheus

Public Domain

Datering

1845

Periode

19de eeuw
In de verzameling beeldhouwkunst uit de 19e eeuw van het MSK Gent springt Prometheus van de Brusselaar Paul Bouré (1823-1848) om diverse redenen in het oog. Onder de weinige werken die van deze vroeg-gestorven beeldhouwer bekend zijn, is deze monumentale voorstelling van de onfortuinlijke, geketende figuur zonder twijfel het hoofdwerk. Het werd tentoongesteld op de Brusselse salon van 1845 onder…
Lees meer
In de verzameling beeldhouwkunst uit de 19e eeuw van het MSK Gent springt Prometheus van de Brusselaar Paul Bouré (1823-1848) om diverse redenen in het oog. Onder de weinige werken die van deze vroeg-gestorven beeldhouwer bekend zijn, is deze monumentale voorstelling van de onfortuinlijke, geketende figuur zonder twijfel het hoofdwerk. Het werd tentoongesteld op de Brusselse salon van 1845 onder de welluidende titel “Prometheus op de Kaukasus blootgesteld ten einde te worden verscheurd door de gieren”, een onderwerp dat perfect aansloot bij de toen geldende hang naar sprekende thema’s uit de klassieke mythologie. Bouré maakte het beeld na een lang verblijf in Florence, waar hij de meesters van de renaissance-beeldhouwkunst ontdekt had, een invloed die in de grote expressiviteit, de gezochte houding en de opvallende musculatuur van de liggende figuur tot uiting komt.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.