recto: Academische prent van een vrouw met sjaal op het hoofd, verso: Academische prent van een jonge amazone

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Monrocq (uitgever)
,
Joséphine Ducollet (prentmaker)
,
John Coindet (uitgever)
,
Gédéon Reverdin (ontwerper)
,
E. Bovet (prentmaker)

Datering

1846 - 1876, 1830

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Twee academische prenten verlijmd op een steunkarton. Op de recto zijde is een studie van een vrouw verlijmd. Het gaat om een krijtlithografie van Joséphine Ducollet, circa 1846-1876 (werkzame periode). De afgebeelde vrouw draagt een sjaal op het hoofd en kijkt in profiel naar links. Op de prent zijn er hulplijnen aangeduid. De prent is genummerd (A 77),maar het is…
Lees meer
Twee academische prenten verlijmd op een steunkarton. Op de recto zijde is een studie van een vrouw verlijmd. Het gaat om een krijtlithografie van Joséphine Ducollet, circa 1846-1876 (werkzame periode). De afgebeelde vrouw draagt een sjaal op het hoofd en kijkt in profiel naar links. Op de prent zijn er hulplijnen aangeduid. De prent is genummerd (A 77),maar het is onduidelijk uit welke reeks ze afkomstig is. Linksonder is er nog een spoor van een blinddrukstempel zichtbaar, afkomstig van de drukkerij en uitgeverij Monrocq. Op de verso zijde van het steunkarton is een gravure in crayonmanier of een stippelgravure verlijmd. Deze is deels bedekt met het papier dat als achtergrond voor de prent van Ducollet werd gebruikt. De prent is getiteld 'Jeune Amazone' en toont een vrouw met een helm in profiel naar rechts. Het gaat om een gravure van Bovet naar een ontwerp van Reverdin (zie ook 0022.GRO0821.III). Deze prent maakt waarschijnlijk deel uit van de publicatie van Reverdin, getiteld "Premiers Éléments du Dessin au Trait. Pour servir d'introduction au Cours complet d'Etudes pour la Figure", uitgegeven bij Coindet in Londen (1830). Dit boek bundelt platen met details naar oude meesters. Net als de prent van Ducollet kan deze gravure gesitueerd worden binnen een reeks reproductiedrukken in educatieve context van kunstacademies. In de Academie Brugge dienden modelprenten als voorbeeld voor beginnende leerlingen in de klassen naar prenten.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Monrocq , Joséphine Ducollet , John Coindet , Gédéon Reverdin , E. Bovet
Types lithografie , gravure
Categorie prenten AAT
Materiaal
lithografie in zwarte inkt (recto), gravure de manière crayon of stippelgravure in zwarte inkt (verso) op steunkarton
Afmetingen 317 x 225 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0022.GRO0821.III
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.