Academische studie naar sculptuur: buste van Venus

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Jean Vandermeire (tekenaar)
,
Antonio Canova

Datering

circa 1854 - circa 1857

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie van een buste van Venus, getekend door Jean Vandermeire. Hij tekende deze studie als leerling aan de Academie Brugge, vermoedelijk in de klas naar het antiek (sculptuur). De tekening is ongedateerd, maar uit archiefonderzoek is wel geweten dat Vandermeire in 1854-1855 in deze klas les volgde. Hij werd toen vierde op de wedstrijd om prijs. Wellicht volgde hij…
Lees meer
Academische studie van een buste van Venus, getekend door Jean Vandermeire. Hij tekende deze studie als leerling aan de Academie Brugge, vermoedelijk in de klas naar het antiek (sculptuur). De tekening is ongedateerd, maar uit archiefonderzoek is wel geweten dat Vandermeire in 1854-1855 in deze klas les volgde. Hij werd toen vierde op de wedstrijd om prijs. Wellicht volgde hij de twee volgende schooljaren dus ook nog les in deze klas. De studie is getekend naar een buste van Venus, naar een detail uit 'Venere Italica' van Canova. De godin heeft lang krullend haar dat achteraan is samengebonden. Ze heeft een middenscheiding en draagt een fijne haarband. De buste is weergegeven in driekwart naar links, het gezicht frontaal afgebeeld. Een deel van het kleed, gedrapeerd over haar linkerschouder, is zichtbaar. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool. De aantekeningen duiden op een wedstrijd, al is de letter waaronder Vandermeire zou hebben getekend nergens te zien. Daarnaast wordt ook de rangschikking van de leerling niet aangegeven. Linksboven staat wel de academiestempel met een handtekening van secretaris Vanden Abeele.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Jean Vandermeire , Antonio Canova
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 625 x 490 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0022.GRO0593.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.