Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Leopold van Turnhout (tekenaar)

Datering

1824

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een mannelijk naakt, getekend door Leopold van Turnhout in 1824. Van Turnhout was toen leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Voor de wedstrijd om prijs maakte hij twee studies (zie ook 0022.GRO0376.II) waarmee hij de tweede prijs van zijn klas behaalde. Adrianus Wulffaert werd primus (0016.GRO0182.II). Een naakte man is…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een mannelijk naakt, getekend door Leopold van Turnhout in 1824. Van Turnhout was toen leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Voor de wedstrijd om prijs maakte hij twee studies (zie ook 0022.GRO0376.II) waarmee hij de tweede prijs van zijn klas behaalde. Adrianus Wulffaert werd primus (0016.GRO0182.II). Een naakte man is voluit en frontaal afgebeeld. Hij staat in rechtop met zijn linkervoet bovenop een hoge blok. Met gestrekte rechterarm steunt het model op zijn dijbeen. Zijn andere arm houdt hij omhoog, de hand bovenop zijn hoofd. Hij kijkt naar opzij, het gezicht weergegeven in profiel naar rechts. Van Turnhout tekende deze studie in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt. De aantekeningen duiden op zijn wedstrijddeelname. Op het etiket staat zijn toegewezen tekenletter 'E'. Daarboven is de academiestempel met handtekening van directeur Ducq te zien. Dat van Turnhout tweede werd, noteerde men linksonder. Nadien werden ook zijn naam en afkomst, en het wedstrijdjaar opgeschreven. Hoewel er dat jaar wel prijzen werden uitgedeeld, zouden de feestelijkheden niet worden georganiseerd. Uit een notitie op de feestzang blijkt dat het niveau voor de prijswedstrijd in 1824 ondermaats lag. De leraren zouden hun leerlingen de komende jaren meer moeten aanmoedigen anders zou de academie 'met groote schreven tot haeren onderganck' gaan (SAB, Academie, nr. 90).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Leopold van Turnhout
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 603 x 455 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0022.GRO0375.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.