Academische studie naar sculptuur: buste van Homerus

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Joannes Castille (tekenaar)

Datering

1800

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van Homerus, getekend door een leerling aan de Academie Brugge in 1800. Uit een archiefdocument weten we dat Joannes Castille toen ingeschreven was in de klas naar sculptuur of 'plaester' en de tweede prijs won tijdens het concours van 1800 (SAB, Academie, nr. 19). Hierdoor kan deze studie aan hem toegeschreven worden. Henri Marlier werd toen…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van Homerus, getekend door een leerling aan de Academie Brugge in 1800. Uit een archiefdocument weten we dat Joannes Castille toen ingeschreven was in de klas naar sculptuur of 'plaester' en de tweede prijs won tijdens het concours van 1800 (SAB, Academie, nr. 19). Hierdoor kan deze studie aan hem toegeschreven worden. Henri Marlier werd toen eerste (0016.GRO0143.II). Een buste van Homerus is frontaal weergegeven. De Griekse dichter wordt afgebeeld met krullend haar en een volle baard. Hij draagt een haarlint en is wellicht gekleed in een chiton met knoop op zijn schouder. Het gebruikte tekenmedium is zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. De aantekeningen op deze studie tonen aan dat dit een wedstrijdtekening is. De toegewezen letter 'N', waaronder Castille anoniem tekende, staat rechtsboven op het verlijmde etiket. Op de verso staat de stempel van de academie. Daarbij staan twee handtekeningen, en ook op de recto linksboven staat een handtekening. Deze zijn van secretaris Frans Vande Steene (verso), directeur Paul de Cock (verso) en leraar Bernard Fricx (recto). Dat Castille tweede werd in de wedstrijd, noteerde men linksonder op de aangelijmde papierstrook. Er is nog een tweede studie naar sculptuur die toegeschreven kan worden aan Castille: 0016.GRO0104.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joannes Castille
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 633 x 445 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0144.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.