Academische studie naar prent: staand mannelijk naakt

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Hippolyte Fonteyne (tekenaar)
,
Bernard Romain Julien

Datering

1867

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een mannelijk naakt, getekend door Hippolyte Fonteyne. Fonteyne won de eerste prijs met deze tekening in de wedstrijd van 1867 aan de Academie Brugge. Hij was toen ingeschreven als leerling in de eerste klas naar prenten. Het onderwerp van deze studie is een naakt mannelijk model, frontaal weergegeven in contrapost houding. Naast de man staat…
Lees meer
Academische studie naar prent van een mannelijk naakt, getekend door Hippolyte Fonteyne. Fonteyne won de eerste prijs met deze tekening in de wedstrijd van 1867 aan de Academie Brugge. Hij was toen ingeschreven als leerling in de eerste klas naar prenten. Het onderwerp van deze studie is een naakt mannelijk model, frontaal weergegeven in contrapost houding. Naast de man staat een paal met kruisvormig voetstuk en kussen, waarop hij met zijn linkerelleboog steunt. Hij raakt het kussen aan met zijn rechterhand en kijkt naar onder. Het gezicht is in driekwart naar links gedraaid. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool. Fonteyne kopieerde hier een prent van Julien. Een overeenkomstige prent wordt bewaard in KASK Gent (CIV_143_48). Linksboven draagt de studie de academiestempel, met daaronder de tekenletter 'C' van Fonteyne. Secretaris Vanden Abeele ondertekende de studie. Linksonder vermeldt het opschrift de naam van de winnaar en het jaartal van de wedstrijd. Het etiket met nummer 1537 verwijst naar het catalogusnummer van een tentoonstelling waarvoor deze tekening geselecteerd werd. Het gaat om een tentoonstelling van tekeningen van leerlingen in academies en scholen voor schone kunsten in België, van 15 oktober tot 15 november 1868 in Brussel. De studie van Fonteyne werd geselecteerd binnen de categorie 'Dessin d'après l'estampe. Figure académique ombrée'. De catalogus vermeldt dat er 12 leerlingen ingeschreven waren in de klas van leraar M. Dinnewet. In totaal waren er toen 471 leerlingen ingeschreven aan de Academie Brugge, onder het directeurschap van Wallays.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Hippolyte Fonteyne , Bernard Romain Julien
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening in zwart krijt of houtskool op papier
Afmetingen 631 x 479 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0142.60.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.