Academische studie naar prent: hurkende Venus

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Datering

1806

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van Venus, getekend door Jean de Groote in 1806. De Groote was toen leerling in de eerste klas naar prenten aan de Academie Brugge. Voor de prijskamp maakte hij twee tekeningen (zie ook 0016.GRO0142.06.II) waarmee hij de eerste prijs won, op een gedeelde plaats met medeleerling Alexander Lauwereyns. De Groote tekende deze studie naar een prent…
Lees meer
Academische studie naar prent van Venus, getekend door Jean de Groote in 1806. De Groote was toen leerling in de eerste klas naar prenten aan de Academie Brugge. Voor de prijskamp maakte hij twee tekeningen (zie ook 0016.GRO0142.06.II) waarmee hij de eerste prijs won, op een gedeelde plaats met medeleerling Alexander Lauwereyns. De Groote tekende deze studie naar een prent van het beeldhouwwerk 'hurkende Venus'. Venus is quasi frontaal weergegeven met haar hoofd in profiel naar rechts. De houding is gespiegeld ten opzichte van het beeldhouwwerk waarnaar het verwijst (Uffizi, Firenze). Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool. De Grootes beide tekeningen zijn in een album gekleefd, samen met andere wedstrijdtekeningen naar prenten. Zo duiden de verschillende aantekeningen op de wedstrijddeelname. Linksboven is de academiestempel te zien met een handtekening van Jan Donaas Seghers, leraar klassen naar prenten. Op het etiket staat het tekennummer 'j' (1) dat voor deze wedstrijd aan de Groote werd toegewezen. Dat hij eerste werd, noteerde men met een 'j'. In de aantekening onderaan wordt duidelijk dat het om een gedeelde eerste prijs ging (cf. 'primus paris').
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.