Academische studie naar prent: geknielde, smekende jongen

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

François Brendonck (tekenaar)

Datering

1804

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een knielende, smekende jongen, getekend door François Brendonck in 1804. Brendonck was toen leerling in de eerste klas naar prenten aan de Academie Brugge. Voor het prijskamp dat jaar maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0142.02.II) waarmee hij de eerste prijs van zijn klas behaalde. De afgebeelde figuur is een knielende jongen die zijn handen…
Lees meer
Academische studie naar prent van een knielende, smekende jongen, getekend door François Brendonck in 1804. Brendonck was toen leerling in de eerste klas naar prenten aan de Academie Brugge. Voor het prijskamp dat jaar maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0142.02.II) waarmee hij de eerste prijs van zijn klas behaalde. De afgebeelde figuur is een knielende jongen die zijn handen in biddende of smekende positie omhoog houdt. Er is een doek gedrapeerd over zijn naakte lichaam. De jongen is in profiel naar links getekend. Naar welke prent Brendock kopieerde is nog onduidelijk. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool. De bladranden zijn bijgesneden en deze tekening werd verlijmd in een album waarin verschillende prijstekeningen uit de klassen naar prenten werden verzameld. Zo wijzen de verschillende aantekeningen ook op Brendoncks wedstrijddeelname. Rechtsboven is de academiestempel te zien, met de overplakte handtekening van de leraar klassen naar prenten, Jan Donaas Seghers. Op het witte etiket staat de tekenletter '8.', toegewezen aan Brendock voor deze wedstrijd. Dat hij de eerste prijs behaalde, werd met een 'j.' genoteerd. In de aantekening onderaan worden zijn naam, afkomst en het jaartal van de wedstrijd vermeld.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker François Brendonck
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier zwart krijt of houtskool
Afmetingen 562 x 434 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0142.01.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.