Academische compositiestudie: Judith met het hoofd van Holofernes

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Guillielmus Petrus Geysen (tekenaar)

Datering

1786

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische compositiestudie van de onthoofding van Holofernes door Judith, getekend door Guillielmus Geysen in 1786. Geysen, afkomstig uit Brugge, won de eerste prijs tijdens de prijskamp van dat jaar (cf. aantekening letter J) in de categorie 'compositie'. Hij was toen ook ingeschreven in de klas naar levend model, waar hij de tweede prijs won (0014.GRO0084-5.II). Joseph Ducq, winnaar in de…
Lees meer
Academische compositiestudie van de onthoofding van Holofernes door Judith, getekend door Guillielmus Geysen in 1786. Geysen, afkomstig uit Brugge, won de eerste prijs tijdens de prijskamp van dat jaar (cf. aantekening letter J) in de categorie 'compositie'. Hij was toen ook ingeschreven in de klas naar levend model, waar hij de tweede prijs won (0014.GRO0084-5.II). Joseph Ducq, winnaar in de klas naar levend model werd toen tweede bij de compositie (SAB, Academie, nr. 19). De studie is getekend in houtskool of zwart krijt, gehoogd met wit krijt. Geysen verbeeldde hier de scène na de onthoofding van Holofernes, waarbij Judith het afgehakte hoofd vasthoudt. Een dienares zit knielend voor haar en houdt een zak of mand vast waarin ze het hoofd van Holofernes zullen opbergen. De scène speelt zich af naast de tent waar Holofernes verbleef. In de tent is een deel van zijn bloedende lichaam zichtbaar, dat op het bed ligt. Het zwaard waarmee Judith Holofernes onthoofdde leunt tegen een bank in de opening van de tent. Op de achtergrond is een slapende soldaat bij het tentenkamp weergegeven. De voorstelling is omkaderd door een dubbele lijn in zwarte inkt. Bovenaan links is een papieren etiket met de wedstrijdletters FF op de tekening gekleefd voor anonieme jurering. De handtekeningen van Frans Vande Steene (secretaris) en Paul de Cock (directeur) zijn bovenaan geschreven, naast de academiestempel. Rechtsboven duidt het opschrift 1 op de eerste prijs. Linksonder, buiten het kader, staat het opschrift "Guillielmus Geysen van Brugge primus van de compositie 1786".
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Guillielmus Petrus Geysen RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 550 x 445 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0032.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , religieuze voorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.