Academische studie naar sculptuur: buste van Plautilla

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Jacobus Huyghebaert (tekenaar)

Datering

1808

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van Plautilla, getekend door Jacobus Huyghebaert in 1808. Huyghebaert was toen leerling in de klas naar plaaster aan de Academie Brugge. Voor de prijskamp maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0149.II), waarmee hij de eerste prijs van zijn klas behaalde. Louis van de Casteele werd tweede (cf. 0016.GRO0148). Een buste van Plautilla is frontaal getekend, haar…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van Plautilla, getekend door Jacobus Huyghebaert in 1808. Huyghebaert was toen leerling in de klas naar plaaster aan de Academie Brugge. Voor de prijskamp maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0149.II), waarmee hij de eerste prijs van zijn klas behaalde. Louis van de Casteele werd tweede (cf. 0016.GRO0148). Een buste van Plautilla is frontaal getekend, haar gezicht in driekwart naar links. Plautilla was gehuwd met Romeinse keizer Caracalla. Ze wordt afgebeeld als een jonge vrouw met meloenkapsel. Haar blik is melancholisch en over haar schouders ligt een doek gedrapeerd. Huyghebaert maakte zijn studie naar een afgietsel van deze Romeinse buste in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. De bladranden zijn naar achter omgevouwen. De aantekeningen duiden op de wedstrijddeelname. Linksboven is de academiestempel met handtekening van directeur van der Donckt te zien. Op het omgevouwen etiket staat de tekenletter die aan Huyghebaert werd toegewezen voor deze wedstrijd. Onderaan werd nadien de naam van de leerling-tekenaar, zijn behaalde prijs (cf. primus) en het wedstrijdjaartal opgeschreven.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Jacobus Huyghebaert
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 567 x 437 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0127.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.