Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt met knots, van op de rug gezien

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Albertus Riethage (tekenaar)

Datering

1778

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Albertus Riethage in 1778. Riethage maakte deze studie als liefhebber tijdens het prijskamp in de klas naar levend model. Hij kon dus geen prijs winnen. Net als de eerste prijswinnaar Augustin van den Berghe (0014.GRO0093.II), en de tweede prijswinnaar Franciscus van Paemel (0016.GRO0055.II) tekende hij het poserende model…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Albertus Riethage in 1778. Riethage maakte deze studie als liefhebber tijdens het prijskamp in de klas naar levend model. Hij kon dus geen prijs winnen. Net als de eerste prijswinnaar Augustin van den Berghe (0014.GRO0093.II), en de tweede prijswinnaar Franciscus van Paemel (0016.GRO0055.II) tekende hij het poserende model van op de rug gezien met een knots. De staande naakte man wordt in contrapost afgebeeld. Hij steunt met zijn rechterelleboog op een sokkel, weergegeven als opeengestapelde rotsblokken met daarover een gedrapeerd doek. In zijn linkerhand houdt de man een knuppel vast die tot op de grond reikt. Hij kijkt in profiel naar links. In de voorgrond zijn er planten getekend. Het gebruikte tekenmedium is zwart krijt of houtskool, afgewerkt met hoogsels in wit krijt. De volledige compositie wordt omkaderd door een enkele lijn in zwart krijt. Daarrond werd het tekenpapier afgesneden. Onderaan is een papierstrook verlijmd waarop de voorstelling doorloopt. Hierboven werd de naam van de tekenaar toegevoegd, na de wedstrijd, met de aantekening dat hij 'voor liefheb[b]erie' tekende. Het tekenpapier draagt de academiestempel linksboven met handtekeningen van directeur Paul De Cock en secretaris Jan Slock. De tekenletter 'X' van Riethage is ook in de linkerbovenhoek geschreven. Riethage maakte ook een studie van het frontaal poserende model: 0016.GRO0057.II. Bernardus Fricx tekende eveneens als liefhebber en maakte twee studies: 0014.GRO0092.II en 0016.GRO0056.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Albertus Riethage
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 624 x 444 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0058.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.