Academische studie naar sculptuur: buste van Proserpina

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Albertus Riethage (tekenaar)

Datering

1768

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van een buste van Proserpina, getekend door Albertus Riethage in 1768. Riethage nam deel aan de prijskamp van 1768 toen hij tekenkunst studeerde aan de Academie Brugge. Hij won de eerste prijs tijdens het concours in de klas naar sculptuur. Het onderwerp van deze wedstrijdstudie is een buste van Proserpina, uit Bernini's beeldengroep 'De roof van…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van een buste van Proserpina, getekend door Albertus Riethage in 1768. Riethage nam deel aan de prijskamp van 1768 toen hij tekenkunst studeerde aan de Academie Brugge. Hij won de eerste prijs tijdens het concours in de klas naar sculptuur. Het onderwerp van deze wedstrijdstudie is een buste van Proserpina, uit Bernini's beeldengroep 'De roof van Proserpina'. De buste wordt (foutief) omschreven als 'het hooft van Lucrecia van cevalier Bernin' in de lijst van afgietsels waarnaar getekend werd (SAB, Academie, nr. 19). Het gekroond romeins cijfer L (50) met lauwerkrans in de marge rechtsboven verwijst naar de feesteditie van het concours: in 1768 vierde de Academie haar vijftigjarig bestaan. De studie is getekend in zwart krijt of houtskool en werd gehoogd met wit krijt. De aantekeningen verwijzen naar de wedstrijddeelname van Riethage. Linksboven werd de academiestempel op het papier gedrukt, met daaronder de handtekening van Jan Garemijn, directeur van de Academie. Met het cijfer 1 (J) werd Riethage als primus benoemd. Dit wordt in de annotatie onderaan rechts herhaald: 'Primus naer 't plaester'. Bovenaan rechts is het tekennummer van Riethage zichtbaar, dat tijdens de wedstrijd afgedekt werd voor anonieme jurering. Riethage maakte nog een tweede studie tijdens dit concours: 0016.GRO0027.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Albertus Riethage
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 646 x 530 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0028.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen AAT , mythologie AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.