Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Franciscus Josephus Kinsoen (tekenaar)

Datering

1791

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Franciscus Kinsoen in 1791. Kinsoen, afkomstig van Brugge, ingeschreven in de klas naar model aan de Brugse academie. Hij maakte deze studie tijdens de prijskamp van het jaar 1791, behaalde daarbij de eerste prijs en werd primus van zijn klas. Het naaktmodel is frontaal weergegeven. De man staat…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Franciscus Kinsoen in 1791. Kinsoen, afkomstig van Brugge, ingeschreven in de klas naar model aan de Brugse academie. Hij maakte deze studie tijdens de prijskamp van het jaar 1791, behaalde daarbij de eerste prijs en werd primus van zijn klas. Het naaktmodel is frontaal weergegeven. De man staat in contrapost en leunt met de linkerarm op een zuil. Hij houdt een touw vast in de rechterhand met uitgestrekte arm. Het model kijkt in profiel naar links. Aan het tekenpapier werd onderin een papierstrook verlijmd waarop de voeten van het model getekend werden. Hier staat een aantekening met vermelding van de tekenaar en de datum. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool met wit krijt voor de hoogsels. Bovenaan links staan de handtekeningen van Frans Vande Steene (secretaris) en Paul de Cock (directeur) naast de academiestempel. Daaronder is een etiket met de letter 'F' in rode inkt op de tekening verlijmd. Dit is de tekenletter van Kinsoen voor de jurering van zijn tekening. Kinsoen tekende een tweede studie, waarop het model van op de rug weergegeven is (0014.GRO0045.II). Joannes Riethage werd tweede in dezelfde wedstrijdcategorie in 1791 (0016.GRO0106.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Franciscus Josephus Kinsoen VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in houtskool of zwart krijt, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 643 x 422 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0050.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.