Wedstrijdreglement klassen naar prenten, Academie Brugge

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Frans Vande Steene (auteur)
,
Paul Josef de Cock

Datering

1791

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Wedstrijdreglement uit 1791 van de Academie Brugge voor de klassen naar prenten met reglementaire tekst (boven en onder) en opsomming van de leerlingen per klas (centraal). De leerlingen waren opgedeeld in drie klassen: figuur, grote kop en kleine kop. In totaal namen er 89 leerlingen deel. Voor hun namen staan telkens twee letters of cijfers in rode en bruine inkt…
Lees meer
Wedstrijdreglement uit 1791 van de Academie Brugge voor de klassen naar prenten met reglementaire tekst (boven en onder) en opsomming van de leerlingen per klas (centraal). De leerlingen waren opgedeeld in drie klassen: figuur, grote kop en kleine kop. In totaal namen er 89 leerlingen deel. Voor hun namen staan telkens twee letters of cijfers in rode en bruine inkt. Dit zijn de corresponderende tekenletters of tekennummers van de leerlingen. Hiermee kon een anonieme jurering verzekerd worden tijdens de wedstrijd. De letters of nummers werden toebedeeld 'volgens loting'. De wedstrijd startte op 13 januari 1791 en duurde enkele avonden. De leerlingen in de figuurklas en de klas 'naer de groote cop' kregen zes avonden om aan hun studie te werken. De leerlingen in de klas van de 'kleine cop' kregen hiervoor vier avonden. Tijdens de wedstrijd mocht men de zitplaats niet verlaten. Het was verboden om hulpmiddelen zoals passers en regels te gebruiken bij het kopiëren. Verder vermeldt het reglement dat er getekend werd tot 19 uur. De wedstrijdstudies van Albert Gregorius zijn bewaard (0016.GRO0008.II; 0016.GRO0141.27.II). Hij werd primus van de figuurklas en kopieerde o.a. een prent van Gilles Demarteau. Rochus Serneels won de eerste prijs van de 'groote cop' (0014.GRO0007.21.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Frans Vande Steene , Paul Josef de Cock VIAF RKD
Type reglement
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
pen in bruine en rode inkt en potlood op gevergeerd papier
Afmetingen 685 x 480 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0041.II
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.