Wedstrijdreglement klassen naar prenten, Academie Brugge

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Paul Josef de Cock
,
Auguste Van de Steene (tekenaar)

Datering

1793

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Wedstrijdreglement uit 1793 van de Academie Brugge, voor de klassen naar prenten met reglementaire tekst (boven en onder) en opsomming van de leerlingen per klas (centraal). De leerlingen waren opgedeeld in drie klassen: figuur, grote kop en kleine kop. Voor de namen staan telkens twee letters of cijfers in rode en bruine inkt. Dit zijn de corresponderende tekenletters of tekennummers…
Lees meer
Wedstrijdreglement uit 1793 van de Academie Brugge, voor de klassen naar prenten met reglementaire tekst (boven en onder) en opsomming van de leerlingen per klas (centraal). De leerlingen waren opgedeeld in drie klassen: figuur, grote kop en kleine kop. Voor de namen staan telkens twee letters of cijfers in rode en bruine inkt. Dit zijn de corresponderende tekenletters of tekennummers van de leerlingen voor anonieme jurering. Ze werden toegewezen 'volgens loting'. Naast sommige namen staat de afwezigheid vermeld: 'absent'. De wedstrijd startte op 14 januari 1793 en duurde enkele avonden. De leerlingen in de figuurklas kregen zeven avonden om aan hun studie te werken. De leerlingen in de klas 'naer de groote cop' kregen zes avonden en de leerlingen die naar de 'kleene cop' tekenden kregen hiervoor vier avonden. Na elke avondsessie werden de tekeningen ingeleverd bij de leraar. In de slottekst van het reglement staat dat het verboden was om 'te gaen bij degonne de welcke om prijs teeckenen' op straf van uitsluiting voor acht dagen. Misschien wordt hiermee bedoeld dat men niet mocht spieken bij klasgenoten. Vermoedelijk werd het reglement door de secretaris Frans Vande Steene neergeschreven. Zijn handtekening staat linksboven bij de academiestempel, naast de handtekening van directeur Paul De Cock. Er namen in totaal 99 leerlingen deel aan de wedstrijd binnen de categorie tekenen naar prenten. De eerste klas kende een verdriedubbeling ten opzichte van het wedstrijdjaar 1791 (zie 0014.GRO0041.II). De leerlingen in de tweede klas kregen een extra avond om te tekenen in vergelijking met de vorige wedstrijd.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Paul Josef de Cock VIAF RKD , Auguste Van de Steene VIAF RKD
Type reglement
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
pen in bruine en rode inkt en potlood op gevergeerd papier
Afmetingen 665 x 486 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0061.II
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.