Academische studie naar sculptuur: buste van Lysias

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Joseph Denis Odevaere (tekenaar)

Datering

1791

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie van een buste van Lysias, getekend door Joseph Odevaere in 1791. Odevaere was toen leerling aan de academie van Brugge in de klas naar sculptuur of 'plaester'. Hij nam deel aan de tweejaarlijkse prijswedstrijd en won de eerste prijs. Het onderwerp van deze studie is een buste van Lysias op een sokkel. De buste is getekend vanuit driekwart…
Lees meer
Academische studie van een buste van Lysias, getekend door Joseph Odevaere in 1791. Odevaere was toen leerling aan de academie van Brugge in de klas naar sculptuur of 'plaester'. Hij nam deel aan de tweejaarlijkse prijswedstrijd en won de eerste prijs. Het onderwerp van deze studie is een buste van Lysias op een sokkel. De buste is getekend vanuit driekwart perspectief. Van dit Romeinse beeldhouwwerk zijn twee versies bewaard: in Napels (Nationaal archeologisch museum) en Rome (Capitolini). Het gebruikte tekenmedium is zwart krijt, met hoogsels in wit krijt. De toegewezen wedstrijdletter van Odevaere (N) werd linksboven op de tekening verlijmd voor anonieme jurering. Linksboven prijkt de stempel van de academie, daarnaast ondertekenden Paul de Cock (directeur) en Frans Vande Steene (secretaris). Dat Odevaere de eerste prijs won, werd aangeduid met het cijfer 1 in pen. Op de aangelijmde strook onderaan werd de identificatie van de leerling geschreven. Aan de bladrand rechts werd eveneens een papierstrook aangelijmd. Klasgenoot Johannes Autrique won de tweede prijs: 0014.GRO0055.II. Beide leerlingen maakten twee studies en tekenden naar dezelfde afgietsels van beeldhouwwerken (0014.GRO0057.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joseph Denis Odevaere VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 618 x 435 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0034.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.