Studies naar antieke sculptuur

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Frans Floris (tekenaar)

Datering

circa 1540 - circa 1545

Periode

16de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Op deze tekening van Frans Floris zien we rechtsonder de Bacchanten die Pentheus te lijf gaan. Dit is een episode uit de ‘Bakchai’, een mythologisch verhaal van Euripides. De kunstenaar kopieerde dit tafereel waarschijnlijk van een sarcofaag. De grote figuur links op de schets is de moedergodin Cybele, die hij tekende naar een vervallen beeldhouwwerk. Floris maakte deze schets waarschijnlijk…
Lees meer
Op deze tekening van Frans Floris zien we rechtsonder de Bacchanten die Pentheus te lijf gaan. Dit is een episode uit de ‘Bakchai’, een mythologisch verhaal van Euripides. De kunstenaar kopieerde dit tafereel waarschijnlijk van een sarcofaag. De grote figuur links op de schets is de moedergodin Cybele, die hij tekende naar een vervallen beeldhouwwerk. Floris maakte deze schets waarschijnlijk tijdens zijn verblijf in Rome (1540-1547) en baseerde zich op antieke sculptuur. Tijdens zijn verblijf aldaar tekende hij vele schetsboeken vol waarvan een klein aantal bewaard zijn gebleven en die vooral gekend zijn door kopieën.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Frans Floris VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
pen in bruin, lichtbruin gewassen verso: in een latere hand, pen in zwart over een schets in zwart krijt
Afmetingen 192 x 286 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0000.GRO1778.II
Beschrijving
Onderwerp oudheden
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.