De maand juni of juli

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Jan Swart van Groningen (schilder)

Datering

1555

Periode

16de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Deze tekening zou een deel van kalender kunnen zijn aangezien het één van de twaalf maanden weergeeft. Het gaat hier om de maand juni of juli waarin het scheren van schapen traditioneel gebeurde. De maanden met hun kenmerkende activiteiten werden regelmatig op prenten, schilderijen en gebrandschilderd glas afgebeeld. Glasschilders gebruikten de ontwerpen van gekende kunstenaars zoals bijvoorbeeld die van Swart…
Lees meer
Deze tekening zou een deel van kalender kunnen zijn aangezien het één van de twaalf maanden weergeeft. Het gaat hier om de maand juni of juli waarin het scheren van schapen traditioneel gebeurde. De maanden met hun kenmerkende activiteiten werden regelmatig op prenten, schilderijen en gebrandschilderd glas afgebeeld. Glasschilders gebruikten de ontwerpen van gekende kunstenaars zoals bijvoorbeeld die van Swart en zijn werkplaats. De composities voor dit medium hadden een standaardstructuur: een activiteit van een dominerende figuur op de voorgrond, gevolgd door kleinere figuren en op het laatste plan een geschetst landschap. Hierdoor konden glasschilders de ontwerpen gemakkelijk overnemen.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.