De Macht van de Koning

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Ambrosius (I) Francken (tekenaar)

Datering

ca. 1573 - ca. 1579

Periode

16de eeuw

Collectie

Musea Brugge
De tekening is een ontwerp voor een prent uit een vierdelige reeks toegeschreven aan Jan Wiericx naar ontwerp van Ambrosius Francken uitgegeven door Peeter Baltens over een verhaal uit het aporcryphe bijbelboek Esdras. Het verhaal vertelt hoe koning Darius die aan zijn lijfwachten vraagt wie of wat het sterkst is. De eerste lijfwacht antwoordt dat de wijn het sterkst is…
Lees meer
De tekening is een ontwerp voor een prent uit een vierdelige reeks toegeschreven aan Jan Wiericx naar ontwerp van Ambrosius Francken uitgegeven door Peeter Baltens over een verhaal uit het aporcryphe bijbelboek Esdras. Het verhaal vertelt hoe koning Darius die aan zijn lijfwachten vraagt wie of wat het sterkst is. De eerste lijfwacht antwoordt dat de wijn het sterkst is. De tweede lijfwacht antwoordt dat de koning het sterkst is. De derde lijfwacht antwoordt in eerste instantie dat de vrouwen het sterkst zijn maar bedenkt zich dan en antwoordt dat waarheid het sterkst is. De prent toont het tweede antwoord, de koning als sterkste macht, staand op een sokkel. In zijn rechterhand houdt hij een zwaard vast, een symbool voor oorlog en in zijn linkerhand een olijftak, een symbool voor vrede. Ook de scenes op de achtergrond verbeelden deze twee kanten van de macht van de koning. De scenes op de achtergrond zijn summier uitgewerkt en dit is kenmerkend voor ontwerpen van Ambrosius Francken. Omdat de tekening in dezelfde richting is als de prent is is getwijfeld over de juistheid van de toeschrijving - de meeste ontwerpen voor prenten door Ambrosius Francken die bewaard zijn gebleven zijn spiegelbeeldig aan de prent. Toch bevestigen de kwaliteit van de tekening, de aanpassingen in functie van de iconografie en het feit dat de tekening geïnciseerd is dat het wel degelijk om een werk van Ambrosius Francken gaat. Francken maakte de tekening waarschijnlijk na 1573, het jaar waarin hij zich inschreef in het Antwerpse Sint-Lukasgilde en voor 1579, het jaar waarin de Thesaurus van Gerard de Jode werd gepubliceerd, waarin de reeks is opgenomen. Francken maakte veel prenten met een christelijk moralistische boodschap. De moraal van de prentenreeks - de waarheid overwint alles - moet gezien worden in context van de rebellie van de Nederlanden tegen de Spaanse overheersing.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Ambrosius (I) Francken VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
pen in bruin, zwart krijt, bruin en blauw gewassen
Afmetingen 217 x 226 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0000.GRO2442.II
Beschrijving
Onderwerp allegorie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.