Caritas

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Erasmus II Quellinus

Datering

circa 1666 - circa 1668

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Allegorische personificatie van één van de zeven christelijke deugden, volgens een lang geijkte iconografische traditie. De Liefde (Caritas) wordt hier weergegeven als een vrouw met een zogend kind aan de borst en twee andere kinderen naast haar. Eén van de kinderen houdt een hart, als liefdesattribuut, vast. De collectie van het Groeningemuseum bevat nog drie gelijkaardige werken, met personificaties van…
Lees meer
Allegorische personificatie van één van de zeven christelijke deugden, volgens een lang geijkte iconografische traditie. De Liefde (Caritas) wordt hier weergegeven als een vrouw met een zogend kind aan de borst en twee andere kinderen naast haar. Eén van de kinderen houdt een hart, als liefdesattribuut, vast. De collectie van het Groeningemuseum bevat nog drie gelijkaardige werken, met personificaties van het Geloof (Fides, 0000.GRO1657.I), de Matigheid (Temperantia, 0000.GRO1658.I) en de Sterkte (Fortitudo, 0000.GRO1659.I). Samen met nog een groot aantal andere taferelen, waaronder voorstellingen uit het leven van Sint-Augustinus en de Kerkvaders, schilderde Quellinus deze compositie voor het refectorium van het voormalige Augustijnenklooster te Brugge. (Naar: H. Vlieghe, Stedelijke Musea Brugge. Catalogus Schilderijen 17de en 18de eeuw, Brugge, 1994, pp. 141-142.)
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.