De ontvangst van Charles II en zijn broers door het Brugse Sint-Barbaragilde

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Jan Baptist van Meunincxhove

Datering

1671

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Dit schilderij toont het feestmaal dat op 2 oktober 1656 door de Brugse Sint-Barbaragilde, de gilde van de busschieters of kolveniers, werd aangeboden aan de Engelse koning Charles II en zijn broers Jacob Stuart, hertog van York, en Henry Stuart, hertog van Gloucester, ter gelegenheid van hun bezoek aan Brugge. De vorst en zijn beide broers waren net als nieuwe…
Lees meer
Dit schilderij toont het feestmaal dat op 2 oktober 1656 door de Brugse Sint-Barbaragilde, de gilde van de busschieters of kolveniers, werd aangeboden aan de Engelse koning Charles II en zijn broers Jacob Stuart, hertog van York, en Henry Stuart, hertog van Gloucester, ter gelegenheid van hun bezoek aan Brugge. De vorst en zijn beide broers waren net als nieuwe leden in de gilde opgenomen. Jacob Stuart was er bij die gelegenheid in geslaagd om de hoofdvogel, de 'papegay', af te schieten. Het banket is gesitueerd in het gildelokaal. Links zitten de koning en zijn broers samen aan een ronde tafel met allerlei gerechten. De gildehoofdman presenteert knielend de erewijn aan de hertog van York. Tussen beide laatste personages staat de bisschop van Brugge, Carolus van den Bosch. Achter de tafel staat het volledige gildekorps en tal van tafeldienaren en erewachten. Tegen de achterwand bemerkt men, als anachronistisch curiosum, de geschilderde voorstelling van de ontvangst van Charles II in de Schuttershof, het in 1671 gedateerde pendant van dit schilderij (0000.GRO1378.I). Aan weerszijden van dit grote schilderij hangen de portretten van Henry en Jacob Stuart; beide werken zijn verloren. (Naar: H. Vlieghe, Stedelijke Musea Brugge. Catalogus Schilderijen 17de en 18de eeuw, Brugge, 1994, pp. 186-187.)
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.