De Markt in Brugge

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Jan Baptist van Meunincxhove

Datering

circa 1691 - circa 1700

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Het schilderij stelt de Markt in Brugge voor in de tweede helft van de zeventiende eeuw. In het midden herkent men de Halle met het Belfort, links de verdwenen Waterhalle met de winkeltjes die er tegen aanleunden. Van de huizen die op het schilderij voorkomen is alleen het huis Bouchoute bewaard gebleven. In de verte rechts bemerkt men de toren…
Lees meer
Het schilderij stelt de Markt in Brugge voor in de tweede helft van de zeventiende eeuw. In het midden herkent men de Halle met het Belfort, links de verdwenen Waterhalle met de winkeltjes die er tegen aanleunden. Van de huizen die op het schilderij voorkomen is alleen het huis Bouchoute bewaard gebleven. In de verte rechts bemerkt men de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Rechts bovenaan is het wapenschild van Guillaume Bassery, bisschop van Brugge (1691-1716), aangebracht. De architectuur verraadt duidelijk de hand van Van Meuninckxhove, met de karakteristieke plastische behandeling van de architectuuronderdelen en de opvallend oplichtende hoogsels in de witte partijen. Op het eigenlijke plein zijn tal van kramers en marktbezoekers te zien, die vermoedelijk van een andere hand zijn. Waarschijnlijk gaat het om negentiende-eeuwse overschilderingen, wat kan afgeleid worden uit de gefantaseerde vroeg-zeventiende-eeuwse kledij en de eerder romantische factuur en lichtbehandeling. Sporen van de oorspronkelijke stoffering zijn hier en daar nog te bemerken. De Markt in Brugge vormt het pendant van De Burg in Brugge (0000.GRO0686.I), dat eveneens in het Groeningemuseum, Brugge bewaard wordt. (Naar: H. Vlieghe, Stedelijke Musea Brugge. Catalogus Schilderijen 17de en 18de eeuw, Brugge, 1994, p. 189.)
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.