Galant gezelschap

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

François Xaver Henri Verbeeck

Datering

circa 1701 - circa 1755

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Op het voorplan rechts een galant gezelschap van dames en heren rond een tafel. Ze hebben net gegeten en zijn aan het drinken en zingen. Aan de muur achter hen hangt een grisailleschilderij met de voorstelling van een sater die een nimf verleidt, ernaast staat een sculptuur. Links een doorkijk naar een andere kamer, waar eveneens een gezelschap zich aan…
Lees meer
Op het voorplan rechts een galant gezelschap van dames en heren rond een tafel. Ze hebben net gegeten en zijn aan het drinken en zingen. Aan de muur achter hen hangt een grisailleschilderij met de voorstelling van een sater die een nimf verleidt, ernaast staat een sculptuur. Links een doorkijk naar een andere kamer, waar eveneens een gezelschap zich aan tafel aan het amuseren is. Het werk vormt een samenhangende groep met 0000.GRO0498.I dat een gelijkaardige thematiek verbeeldt, van dezelfde hand. Kostuums, inhoud en compositie doen denken aan de genrestukken uit de zeventiende eeuw. Toch is dit werk te dateren in de achttiende eeuw, onder meer volgens de vrije factuur, de lichte verfopbrenging, het popachtige gezichtstype en de geplooide dameshoeden. Het gaat hier vermoedelijk om werk van François Xaver Henri Verbeeck, die in de eerste helft van de achttiende eeuw in Antwerpen een zekere bekendheid heeft verworven met dergelijke voorstellingen.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.