Achilles en de dochters van Lycomedes

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Erasmus II Quellinus

Datering

circa 1643

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Aan Thetis was voorspeld dat haar zoon Achilles in de Trojaanse Oorlog zou sneuvelen. Om dit lot te omzeilen, verborg ze hem verkleed als vrouw aan het hof van koning Lycomedes. Voor de Griekse aanvoerders Odysseus en Diomedes was Achilles echter onmisbaar. Ze kwamen zijn schuilplaats te weten, en met een list wilden ze hem ontmaskeren. De twee legeraanvoerders gaven…
Lees meer
Aan Thetis was voorspeld dat haar zoon Achilles in de Trojaanse Oorlog zou sneuvelen. Om dit lot te omzeilen, verborg ze hem verkleed als vrouw aan het hof van koning Lycomedes. Voor de Griekse aanvoerders Odysseus en Diomedes was Achilles echter onmisbaar. Ze kwamen zijn schuilplaats te weten, en met een list wilden ze hem ontmaskeren. De twee legeraanvoerders gaven geschenken, waaronder wapens, aan de dochters van Lycomedes, met onder hen de verklede Achilles. Spontaan greep Achilles naar een helm en een zwaard, waardoor hij zichzelf verraadde. Dit schilderij is een kopie naar een gesigneerde en in 1643 gedateerde compositie van Erasmus Quellinus II, in het bezit van de Prins van Liechtenstein te Vaduz. Dat werk is dan weer geïnspireerd door het tapijt met de gelijknamige voorstelling, dat deel uitmaakt van de beroemde, naar Rubens' ontwerp geweven reeks 'De geschiedenis van Achilles'.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.