Via deze collectiewebsite kan je grasduinen in kunst van de late middeleeuwen tot vandaag. De collecties van KMSKA, MSK Gent, Musea Brugge en Mu.ZEE omvatten kunst in al zijn verschijningsvormen: schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, prenten, schetsen, collages, glas-in-lood-ramen, textielkunst, foto’s, video’s, installaties enz. De collecties zijn doorzoekbaar op deze types, maar ook op specifieke materialen, van acryl tot zwarte steen. Ben je op zoek naar dorpsgezichten, portretten of diervoorstellingen, of hou je meer van abstract werk? Via de onderwerpen kan je verder verfijnen.
In het algemene zoekvenster kan je een zoekopdracht uitvoeren over alle velden heen, of beperken tot ‘kunstenaar’, ‘objectnummer’, ‘beschrijving’ of ‘titel’. Deze bijkomende parameters helpen bij het gericht zoeken op een specifiek werk.
Bijna elk object is voorzien van een hogeresolutiefoto in een IIIF-venster, waardoor je kan inzoomen tot op het kleinste detail. De detailpagina bij een werk toont naast basisinformatie (titel, kunstenaar, datering, periode, collectie) vaak ook een korte beschrijving, de technische kenmerken, trefwoorden en onderwerpen, links naar linked open data en/of een verdiepend artikel uit de reeks ‘Kunstwerk in focus’.
Elke pagina leidt bovendien telkens weer naar andere werken via diverse ingangen. Zo kan je steeds verder op ontdekking in de rijke en diverse collecties van de vier beeldendekunstmusea.
In het overzicht met kunstenaars vind je meer achtergrondinformatie over het leven en het werk van de bekendste kunstenaars, met verwijzingen naar interessante namenregisters bij RKD, VIAF en Wikidata. Op een kunstenaarspagina komt het oeuvre van een kunstenaar samen over de grenzen van collecties heen.
De collectiewebsite maakt gebruik van de digitale VKC-infrastructuur, die onder meer bestaat uit de Datahub voor het binnenhalen van gegevens en uit de Imagehubs bij de musea voor het tonen van de beelden. Deze infrastructuur wordt beheerd door Hero Solutions. Glue stond in voor de ontwikkeling van de collectiewebsite.
Alle op de website getoonde werken zijn beschikbaar voor hergebruik, op voorwaarde dat ze vrij zijn van copyright. De metadata en de beelden van deze werken kunnen zowel machinaal als handmatig worden opgevraagd voor gebruik in de klas, voor wetenschappelijk onderzoek, of gewoon voor je eigen plezier. Beelden in de allerhoogste resolutie kan je aanvragen bij artinflanders.be, een initiatief van meemoo.
Voor meer informatie kan je terecht bij An Seurinck (VKC).