De VKC voorziet geen registratiesysteem, maar bouwt verder op het registratiesysteem dat al door de museale instelling wordt gebruikt (Adlib [al of niet via ErfgoedInzicht], Axiell Collections, TMS, CollectiveAccess, …). Aan de hand van een API maken we de verbinding met het VKC-ecosysteem. Aanpassingen in het registratiesysteem stromen zo automatisch door. Elke dag opnieuw.
Het Dashboard analyseert de kwaliteit van de collectiemetadata en visualiseert de meetresultaten op een gebruiksvriendelijke manier. De rapportering in het Dashboard biedt museummedewerkers inzicht in de staat van de collectiemetadata in functie van digitale bruikbaarheid. Via een klik op de meetresultaten genereert het Dashboard csv-bestanden, zodat bij verschillende criteria kan worden nagegaan welke records voor verbetering vatbaar zijn.
De CultURIze-tool van meemoo activeert de persistente URI’s/PIDS. De tool linkt de PURI’s naar een webpagina van het artefact op een website naar keuze: de eigen collectiewebsite, de Arthub, ErfgoedInzicht, Europeana, Wikidata/Wikimedia/Wikipedia, enz.
De datahub zorgt voor de doorstroming van de metadata uit het registratiesysteem voor geautomatiseerd hergebruik (LIDO-XML). In de laatste versie van de datahub is een zoekmodule opgenomen waarmee je specifieke zoekfacets kan selecteren (vb. alle records van eenzelfde vervaardiger of alle records met dezelfde zoekterm). Door de oplevering via de datahub van het LIDO-XML formaat, dat voldoet aan CIDOC CRM, aligneer je je ook met de Vlaamse OSLO-standaard (Open Standaard voor Linkende Overheden) voor het cultureel erfgoed.
Voor het interne beeldbeheer van het museum bouwen we verder op het DAM-systeem dat het museum al hanteert. Als er nog geen DAM-systeem actief is, kunnen we een ResourceSpace-DAM opzetten. Vanuit het DAM-systeem kunnen beelden doorstromen voor intern en extern hergebruik. De beelden in het DAM-systeem worden gekoppeld aan de metadata uit het registratiesysteem via de datahub. Beeldgerelateerde metadata (zoals bijvoorbeeld rechtenstatus) worden evenwel enkel toegevoegd in het DAM-systeem zelf.
De VKC IIIF-beeldenhub bestaat uit een image server en imagehub. De image server zorgt voor het presenteren van de beelden zelf. De imagehub levert de beeldgerelateerde metadata aan. Alles gebeurt volgens de principes van het IIIF-protocol.
De Arthub is het publiek toegankelijke venster. In het venster worden momenteel drie contentlagen ontsloten: de metadata uit het registratiesysteem (via de datahub), de beelden en de beeldgerelateerde metadata in een IIIF-venster. De Arthub kan voor elk museum ook vervangen worden door een eigen collectievenster dat door het museum aanbesteed en ontwikkeld wordt, en dat verder bouwt op de datahub en de IIIF-beeldenhub. Een voorbeeld daarvan is de collectiepagina van Mu.ZEE.
Ontdek Arthub Flanders, met meer dan 16.000 objectbeschrijvingen uit de collecties van Musea Brugge, MSK Gent, KMSKA en Mu.ZEE.
In onderling overleg wordt afgesproken op welke servers alle componenten worden geïnstalleerd. Dat kan indien gewenst op de servers van de musea, op servers van meemoo, of op andere servers. Voorwaarde is wel dat Debian of Ubuntu als besturingssysteem wordt gebruikt.
De VKC beschikt over de nodige configuratie- en synchronisatiesoftware waardoor het ecosysteem geautomatiseerd uitgerold wordt en verbeteringen automatisch kunnen worden aangebracht. Deze software faciliteert niet alleen de installatieprocedure, het geeft ook de noodzakelijke alarmsignalen wanneer er iets fout loopt in het ecosysteem.
Beelden kan je ook 'layeren' zodat bijvoorbeeld materiaaltechnische foto’s gelaagd of naast elkaar gesynchroniseerd aan het publiek kunnen worden getoond. De VKC kan je advies geven welke IIIF-viewers je kan gebruiken om beelden te 'layeren' en hoe je een IIIF-manifest schrijft om die beelden op een goede wijze in die IIIF-viewers te tonen. Er kan worden gekozen voor een meerlagige 'merged view met split via de cursor', een ‘meerlagige gesynchroniseerde view’ of een meerlagige 'merged view met slider-menu per foto'.
De multilayerviewer in de Arthub zal toelaten dat ook materiaaltechnische foto’s in lagen zullen kunnen worden aangeboden.
De implementatie van de IIIF-annotation-api zorgt ervoor dat er annotaties bij de beelden worden gemaakt en deze annotaties ook duurzaam worden bewaard. We zetten de IIIF-annotation-api in voor de opmaak van geautomatiseerde conditierapporten (voorziene oplevering proefopstelling eind 2021).
Sommige musea maken gebruik van de ‘Art in Flanders’-dienstverlening van meemoo om hun beelden voor hergebruik ter beschikking te stellen. Een endpoint op de meemoo-beeldbank wordt geïnstalleerd, zodat die beelden via de IIIF-beeldenhub kunnen worden ingezet voor het ecosysteem.
Het VKC-ecosysteem wordt continu verder ontwikkeld en verbeterd. We doen dit in overleg met alle partnermusea.