Dit monumentale doek toont plattelandsmensen die met hun koopwaar op weg zijn naar de stad. In de groep die het beeld beheerst, loopt voorop een jonge vrouw met een weelderige fruitkorf op het hoofd en aan haar arm een mand waar enkele artisjokken aan bungelen. Achter haar drentelt een jongetje met een reiger in zijn handen en een mand met groenten en fruit aan z’n arm. De gespierde man achter hem trekt samen met twee honden een vracht voort. Hij draagt een ree op zijn schouders en de vrouw naast hem een zwaan.
Voor Boeren op weg naar de markt vormde Jan Boeckhorst (1604-1668), een late leerling en medewerker van Rubens, een partnership met Frans Snijders (1579-1657).
Snijders was een stads- en generatiegenoot en een vriend van Rubens, die zelf ook met hem samenwerkte. Hij nam hier de dieren, de groenten en de vruchten voor zijn rekening, de historie- en portretschilder Boeckhorst schilderde de figuren, het landschap en de wolkenhemel. Voor zijn figuren vond hij trouwens inspiratie bij Rubens. Boeckhorst was een veelzijdig schilder die naast genreschilderijen ook portretten en altaarstukken maakte. Allemaal geschilderd in de stijl van de drie grote baroktenoren: Jordaens, Van Dyck en Rubens.
Voor de koper had zo een werk als dit een bijzondere meerwaarde: met één aankoop haalde je meteen twee schilders in huis! Deze bijzondere vorm van samenwerking binnen het Antwerpse kunstenaarsmilieu waarbij twee of meer zelfstandige meesters de krachten bundelden voor een gezamenlijk schilderij was niet ongebruikelijk. De kunstenaars die samenwerkten, droegen ieder hun deel bij aan de uiteindelijke voorstelling, al naar gelang hun specialisme. Daarbij ging het om meer dan efficiënte werkverdeling: in de ogen van tijdgenoten maakte het deze schilderijen begerenswaardiger. Het systeem was handig om snel werken te produceren voor de ‘vrije markt’.
Interesse in barok? Raadpleeg onze website Barok in de Zuidelijke Nederlanden.
Verken ook de website van het Rubenshuis en volg het Rubenshuis via Facebook.