Evelyne Axell, Le joli mois de mai, 1970, Mu.ZEE

De relatief onbekende Belgische schilderes Evelyne Axell, geboren in Namen in 1935, maakte popart met een zweem surrealisme. Ze was mooi, leefde snel en stierf jong. In 1972 werd een auto-ongeval in Zwijnaarde haar fataal. Ze was 37. Haar beeldende oeuvre schilderde ze op slechts zeven jaar tijd bij elkaar. Axell begon haar carrière immers als actrice. Ze studeerde aan het Brusselse conservatorium en trok daarna naar Parijs. In 1964 besloot ze om het over een andere boeg te gooien en zocht ze haar weg binnen de wereld van de beeldende kunsten. Ze ging geregeld langs bij René Magritte – een vriend van de familie – die haar schildertechnisch bijstond.
Evelyne Axell nam een zeer unieke positie in binnen de popart én het (Belgische) surrealisme. Wat haar oeuvre zo uniek maakt is dat daarin de vrouw centraal staat. Niet als object maar als subject.
Evelyne Axell, Le joli mois de mai
Evelyne Axell, Le joli mois de mai, 1970, Mu.ZEE - © SABAM Belgium 2021
Trefwoorden: Mu.ZEE, 20e eeuw, Evelyne Axell
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.