Zonderlinge insecten

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Kunstenaar / maker

James Ensor

Datering

1888

Periode

19de eeuw
Het huis en de tuin van de Rousseaus in de Vautierstraat in Brussel vormen het decor voor deze ets; de personages zijn Mariette Rousseau-Hannon (de libel) en Ensor zelf (de kever). De verholen symboliek berust op het verband tussen deze voorstelling en het gedicht 'Die Launen der Verliebten' van Heinrich Heine. Daarin wordt verhaald hoe een kever verliefd wordt op…
Lees meer
Het huis en de tuin van de Rousseaus in de Vautierstraat in Brussel vormen het decor voor deze ets; de personages zijn Mariette Rousseau-Hannon (de libel) en Ensor zelf (de kever). De verholen symboliek berust op het verband tussen deze voorstelling en het gedicht 'Die Launen der Verliebten' van Heinrich Heine. Daarin wordt verhaald hoe een kever verliefd wordt op een libel en haar zijn liefde verklaart. Ensor heeft hier dus zijn (platonische) liefde voor Mariette Rousseau cryptisch vereeuwigd. De voorstelling (zonder de insectenlijven) gaat terug op een foto. Het concept van de vermenselijkte insecten is misschien afkomstig uit de enkele decennia oudere prenten van de Fransman J.G. Grandville.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.