De wraak van Hop-Frog

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Kunstenaar / maker

James Ensor

Datering

1898

Periode

19de eeuw
Deze prent illustreert het spectaculaire hoogtepunt uit het gelijknamige verhaal van Edgar Allan Poe. Tijdens een gemaskerd bal wreekt de moegetergde, afzichtelijke dwerg Hop-Frog zich op verschrikkelijke wijze op zijn koning en diens zeven ministers. Door een list slaagt hij erin de als apen verklede en met teer ingesmeerde koning en zijn ministers aan een ketting omhoog te hijsen in…
Lees meer
Deze prent illustreert het spectaculaire hoogtepunt uit het gelijknamige verhaal van Edgar Allan Poe. Tijdens een gemaskerd bal wreekt de moegetergde, afzichtelijke dwerg Hop-Frog zich op verschrikkelijke wijze op zijn koning en diens zeven ministers. Door een list slaagt hij erin de als apen verklede en met teer ingesmeerde koning en zijn ministers aan een ketting omhoog te hijsen in de feestzaal van het paleis en ze in brand te steken. De aanwezigen lijken niet echt bewogen bij het aanschouwen van de kroonluchter van brandend mensenvlees. Het thema hield Ensor al sinds 1885 bezig: in dat jaar maakte hij een litho rond hetzelfde onderwerp (T137). Modellen voor het centrale gebeuren kan hij in geïllustreerde Poe-uitgaven hebben gezien. De ets -een van de bekendste uit zijn oeuvre- is een getrouwe weergave in spiegelbeeld van die litho. In 1896 had Ensor ook al een schilderij naar dit thema gemaakt (Otterlo, Rijksmuseum Kröller-Müller; TR368). Thema's van Poe duiken ook op in zijn schilderij Het domein van Arnheim (1892; TR307), de tekeningen De zwarte kat en De duivel in de klokkentoren en in de ets Koning Pest (1895; SM001441(a-b)).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker James Ensor VIAF RKD Wikidata
Types ets , grafiek (prenten)
Categorie werken op papier
Materiaal
met gouache gehoogde ets op Japans papier
Afmetingen 35 x 24.2 cm (hxb)
Locatie Nu te zien in Mu.ZEE
Objectnummer SM001452
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.