Zelfportret en figuren - Ensor en zijn familie

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Kunstenaar / maker

James Ensor

Datering

1886

Periode

19de eeuw
Deze zeer complexe tekening ontstond wellicht in meerdere fasen met tussenpauzes. Ze stelt een reeks schetsen van hoofden voor in zwart krijt en potlood waarin we o.a. tante Mimi in een typische duttende pose -met hand aan het hoofd en leunend op een tafel- herkennen. Eroverheen is in sanguine een motief getekend dat lijkt op een breed uitstaande baljurk. Ter…
Lees meer
Deze zeer complexe tekening ontstond wellicht in meerdere fasen met tussenpauzes. Ze stelt een reeks schetsen van hoofden voor in zwart krijt en potlood waarin we o.a. tante Mimi in een typische duttende pose -met hand aan het hoofd en leunend op een tafel- herkennen. Eroverheen is in sanguine een motief getekend dat lijkt op een breed uitstaande baljurk. Ter hoogte van het middel van de jurk is links weer een hoofdje getekend dat van zijn zus kan zijn. Het hoofdje boven links kreeg door enkele ingrepen en wat sanguine-toetsen een wat diabolisch "Mefisto"-allure. De vrouw met neergeslagen ogen die hij aankijkt is niet geïdentificeerd. Daaronder een hand die een waaier omklemt. Onderaan links een indringend zelfportret dat blijkbaar in een omlijsting is gevat. Een quasi gelijkaardige pose is te zien op het getekende zelfportret "Ensor tekenend" uit 1885. Het hoofdje rechts boven met een expressie van angst, boosheid of verwondering is evenmin geïdentificeerd.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.