Vissersvrouw

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Kunstenaar / maker

Constant Permeke

Datering

1921

Periode

20ste eeuw
Permeke was erg geboeid door het harde vissersleven. Hij observeerde en schetste de vissers die hun boten losten in het Oostendse visserskwartier, de vissersvrouwen die de vis verkochten en de boten in de haven. In zijn atelier werkte hij zijn schetsen uit, soms tot meer dan levensgrote houtskooltekeningen, soms tot ragfijne kleinere tekeningen zoals deze Vissersvrouw uit 1921. In het…
Lees meer
Permeke was erg geboeid door het harde vissersleven. Hij observeerde en schetste de vissers die hun boten losten in het Oostendse visserskwartier, de vissersvrouwen die de vis verkochten en de boten in de haven. In zijn atelier werkte hij zijn schetsen uit, soms tot meer dan levensgrote houtskooltekeningen, soms tot ragfijne kleinere tekeningen zoals deze Vissersvrouw uit 1921. In het begin van de jaren twintig ontdekte Permeke ook de primitieve kunst. Hij kwam er mee in aanraking via de kunst van Picasso en het kubisme van Gust De Smet en Oscar Jespers. Voor Permeke waren vooral de eenvoudige, krachtige vormen van de primitieve beeldjes en maskers een inspiratiebron voor zijn tekeningen en schilderijen. Hij schematiseerde en vervormde het gezicht en het lichaam van de vissers en boeren om meer gevoel en expressie uit te beelden. Permeke legde een uitgebreide verzameling aan van primitieve kunst, net als Gust De Smet en Frits Van den Berghe. Ook zijn bibliotheek bevatte boeken over Egyptische, Afrikaanse en zelfs Sardeense en Hittitische kunst.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.