De heilige Veronica van Binasco

Public Domain

Kunstenaar / maker

François Joseph Navez (schilder)

Datering

1816

Periode

19de eeuw
De heilige Veronica werd geboren in Binasco, nabij Milaan, in 1445. Ze groeide op in een arm maar devoot landbouwersgezin. Nadat de Heilige Maagd aan haar verscheen besloot ze het passieverhaal van Christus dagelijks te herleven door boetedoening en zelfgeseling. Later werd ze opgenomen door de Augustinessen bij wie ze zich onderscheidde door haar opmerkelijke deugdzaamheid alsook door haar nooit…
Lees meer
De heilige Veronica werd geboren in Binasco, nabij Milaan, in 1445. Ze groeide op in een arm maar devoot landbouwersgezin. Nadat de Heilige Maagd aan haar verscheen besloot ze het passieverhaal van Christus dagelijks te herleven door boetedoening en zelfgeseling. Later werd ze opgenomen door de Augustinessen bij wie ze zich onderscheidde door haar opmerkelijke deugdzaamheid alsook door haar nooit opdrogende tranen. Veronica stierf in 1497. Dit schilderij ontstond het jaar nadat François-Joseph Navez Parijs had verlaten om zijn meester Jacques-Louis David te volgen naar Brussel. Beide kunstenaars respecteerden elkaar en wisselden onderling artistieke ideeën uit. In dit jeugdwerk zijn onmiskenbaar invloeden aanwezig van Davids latere stijl die werd gekenmerkt door een mix van realisme en idealisme, en een grotere aandacht voor de expressies van de gezichten.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.