De schaatsenrijders

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (etser)

Datering

1889

Periode

19de eeuw
Het winterlandschap “De schaatsenrijders” is waarschijnlijk geïnspireerd op het Leopoldpark nabij de woning van Ensors vriend Ernest Rousseau in Brussel. Rechts herkent men de imposante acacia die nog steeds in het park groeit. De bouwsels rechts en de doorkijk in de verte zijn erbij gefantaseerd en werden misschien ontleend aan een andere omgeving. Om het effect van een donkere winterlucht…
Lees meer
Het winterlandschap “De schaatsenrijders” is waarschijnlijk geïnspireerd op het Leopoldpark nabij de woning van Ensors vriend Ernest Rousseau in Brussel. Rechts herkent men de imposante acacia die nog steeds in het park groeit. De bouwsels rechts en de doorkijk in de verte zijn erbij gefantaseerd en werden misschien ontleend aan een andere omgeving. Om het effect van een donkere winterlucht te krijgen, liet Ensor de koperplaat inbijten door zwavelzuur. De grappige silhouetten van de schaatsende figuurtjes doen denken aan de gravure “De schaatsers op het meer Ladoga” van Gustave Doré, afgebeeld in de Histoire dramatique, pittoresque et caricaturale de la Sainte Russie (Parijs, 1854). De 2de staat van de prent “De schaatsenrijders” werd in 1906 afgedrukt in het album van de Antwerpse kunstenaarsvereniging Kunst van Heden.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.