De aanbidding door de herders

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (etser)

Datering

1888

Periode

19de eeuw
Ensor concipieerde “De aanbidding door de herders” geheel in de geest van de door hem bewonderde oude meesters, zoals Peter Paul Rubens en Rembrandt. De verwijzingen zijn eerder algemeen: de lichtkern rond het kind en de situering van het tafereel in het houten bouwsel kan men bijvoorbeeld vergelijken met Rembrandts “De aanbidding door de herders” (Londen, National Gallery). Ensors prent…
Lees meer
Ensor concipieerde “De aanbidding door de herders” geheel in de geest van de door hem bewonderde oude meesters, zoals Peter Paul Rubens en Rembrandt. De verwijzingen zijn eerder algemeen: de lichtkern rond het kind en de situering van het tafereel in het houten bouwsel kan men bijvoorbeeld vergelijken met Rembrandts “De aanbidding door de herders” (Londen, National Gallery). Ensors prent is een vrije bewerking van de gelijknamige krijttekening uit 1886 (Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, inv. 4192). In de prent omringt de kunstenaar het tafereel met staaltjes van Vlaams realisme en Ensoriaanse satire.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.