Het afscheid van Napoleon

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (etser)

Datering

1897

Periode

19de eeuw
De Franse keizer Napoleon Bonaparte duikt herhaaldelijk op in de 19de-eeuwse beeldende kunst. Na de overbrenging van zijn stoffelijke overschot van Sint-Helena naar de Dôme des Invalides in Parijs in 1840, verkreeg zijn persoon zelfs een mythische status. Ook Ensor was door de Fransman gefascineerd, en verwerkte zijn persoon of elementen uit zijn leven herhaaldelijk in zijn werk. De prent…
Lees meer
De Franse keizer Napoleon Bonaparte duikt herhaaldelijk op in de 19de-eeuwse beeldende kunst. Na de overbrenging van zijn stoffelijke overschot van Sint-Helena naar de Dôme des Invalides in Parijs in 1840, verkreeg zijn persoon zelfs een mythische status. Ook Ensor was door de Fransman gefascineerd, en verwerkte zijn persoon of elementen uit zijn leven herhaaldelijk in zijn werk. De prent “Het afscheid van keizer Napoléon” verbeeldt het tragische moment in 1815 waarop de keizer na de nederlaag van Waterloo afscheid nam van zijn leger. De prent is gebaseerd op een potlood- en houtskooltekening (privéverzameling, in bruikleen in de Hamburger Kunsthalle).
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.