Christus en de kreupele

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (tekenaar)

Datering

1880, ca. 1885 - ca. 1886

Periode

19de eeuw
Reeds tijdens zijn studiejaren aan de Brusselse Académie Royale des Beaux-Arts tekende Ensor enkele bijbelse taferelen met zwart krijt of houtskool op bladen van vrij groot formaat. Tot die reeks behoort "Christus en de kreupelen". Rond 1885-1886 herwerkte hij de tekening, waarbij hij de vroeger gearceerde partijen grotendeels wegwerkte, en speels ophoogde met penseel. Het aldus ontstane lichteffect vinden we…
Lees meer
Reeds tijdens zijn studiejaren aan de Brusselse Académie Royale des Beaux-Arts tekende Ensor enkele bijbelse taferelen met zwart krijt of houtskool op bladen van vrij groot formaat. Tot die reeks behoort "Christus en de kreupelen". Rond 1885-1886 herwerkte hij de tekening, waarbij hij de vroeger gearceerde partijen grotendeels wegwerkte, en speels ophoogde met penseel. Het aldus ontstane lichteffect vinden we ook terug in Ensors reeks “De aureolen van Christus”. Daarnaast kleurde hij eveneens rond 1886 de oorspronkelijke figuren in felle kleuren en voorzag hij ze van potsierlijke hoofddeksels en attributen. De traditionele titel van de tekening is verwarrend omdat het in wezen gaat om de miraculeuze genezing van de lamme.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.