De heiligen Livinus en Margareta van Antiochië

Public Domain

Kunstenaar / maker

Anonieme meester (graveur (prentkunstenaar))

Datering

ca. 1440 - ca. 1460

Periode

15de eeuw
De hier voorgestelde heiligen herkennen we aan hun attributen. Op het linkerpaneel zien we de heilige Arnoldus van Soissons, patroon van de bierbrouwers (inv. 1958-N-1). In zijn rechterhand houdt hij de roerstok waarmee het bier werd geroerd. Hij is voorgesteld in wapenuitrusting en draagt de bisschopsmijter. Naast hem staat de heilige Godelieve van Gistel met de wurgdoek rond de hals…
Lees meer
De hier voorgestelde heiligen herkennen we aan hun attributen. Op het linkerpaneel zien we de heilige Arnoldus van Soissons, patroon van de bierbrouwers (inv. 1958-N-1). In zijn rechterhand houdt hij de roerstok waarmee het bier werd geroerd. Hij is voorgesteld in wapenuitrusting en draagt de bisschopsmijter. Naast hem staat de heilige Godelieve van Gistel met de wurgdoek rond de hals. Haar man liet haar ombrengen omdat zij voedsel bracht aan de armen. Op het rechterpaneeltje staat de heilige Livinus, prediker en patroonheilige van Gent (inv. 1958-N-2). Hij houdt de tang vast waarmee zijn tong werd uitgerukt. Naast hem zien we de heilige Margareta van Antiochië. Ook zij werd gemarteld omwille van haar geloof. In de gevangenis streed ze met de duivel in de gedaante van een draak. De twee eiken paneeltjes zijn vermoedelijk afkomstig van een huisaltaar. De stijl en het formaat sluiten aan bij de Vlaamse miniatuurkunst van de vijftiende eeuw.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.