De verovering van Jeruzalem door Titus

Public Domain

Kunstenaar / maker

Weense Meester van Maria van Bourgondië (schilder)

Datering

ca. 1469 - ca. 1483

Periode

15de eeuw
De belegering en verovering van Jeruzalem door Titus in 70 na Christus is gedetailleerd weergegeven in een stijl die herinnert aan de laat- middeleeuwse miniatuurschilderkunst. Van links naar rechts ziet men de oprukkende cavalerie, de kruisiging van gevangenen, de belegering van de muren, het oorlogsgeweld binnen de muren en de wreedheden tegen de burgerbevolking. De voorstelling zinspeelt op de belegering…
Lees meer
De belegering en verovering van Jeruzalem door Titus in 70 na Christus is gedetailleerd weergegeven in een stijl die herinnert aan de laat- middeleeuwse miniatuurschilderkunst. Van links naar rechts ziet men de oprukkende cavalerie, de kruisiging van gevangenen, de belegering van de muren, het oorlogsgeweld binnen de muren en de wreedheden tegen de burgerbevolking. De voorstelling zinspeelt op de belegering van Gent door de Habsburgse keizer Frederik III en zijn zoon Maximiliaan van Oostenrijk. De wapenschilden op de tenten en op de vaandels vertonen immers verwantschap met de Duits-Oostenrijkse alliantie die midden 1488 de stad Gent belegerde. Het langwerpige paneel wordt een predella genoemd. De Italiaanse term duidt op het onderste gedeelte van een retabel. Dit gedeelte bleef meestal zichtbaar, ook wanneer het veelluik gesloten werd. De predella die men hier ziet, is afkomstig uit de Vigiliuskapel in de crypte van de Sint-Baafs-kathedraal in Gent. De predella wordt toegeschreven aan de Weense Meester van Maria van Bourgondië die op het einde van de vijftiende eeuw in Gent verbleef. Het retabel waarvan het deel uitmaakte, is verdwenen.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.