De trap

© SABAM © Foundation Paul Delvaux, Sint-Idesbald - SABAM Belgium 2023

Kunstenaar / maker

Paul Delvaux (schilder)

Datering

1946

Periode

20ste eeuw
Vanaf het midden van de jaren 1930 begint Paul Delvaux onder invloed van het werk van Giorgio De Chirico met decor en perspectief te experimenteren. Dezelfde motieven komen vanaf die periode dikwijls in zijn werk terug: uitdrukkingsloze figuren, verstard in theatrale bewegingen, tempels uit de klassieke oudheid of de renaissance, met een expliciet, soms ingewikkeld perspectief en badend in een…
Lees meer
Vanaf het midden van de jaren 1930 begint Paul Delvaux onder invloed van het werk van Giorgio De Chirico met decor en perspectief te experimenteren. Dezelfde motieven komen vanaf die periode dikwijls in zijn werk terug: uitdrukkingsloze figuren, verstard in theatrale bewegingen, tempels uit de klassieke oudheid of de renaissance, met een expliciet, soms ingewikkeld perspectief en badend in een onnatuurlijk licht. Het decor in grijstinten met slechts enkele kleuraccenten verhoogt de irreële sfeer die in een schilderij als De trap wordt opgeroepen. Ironie – toch een typisch kenmerk van het surrealisme – vinden we bij Delvaux niet terug. Zijn plechtige en wat onderkoelde kunst is eerder verwant met het magisch realisme van de Nederlandse kunstenaar Albert Carel Willink.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Paul Delvaux VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op triplex
olieverf , triplex
Afmetingen 122 x 152.5 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1950-U
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.