Zomerochtend

Public Domain

Kunstenaar / maker

Anna De Weert (schilder)

Datering

1914 - 1915

Periode

20ste eeuw
Schuin vallend ochtendlicht bepaalt de sfeer en de opbouw van de Morgen in augustus van Anna de Weert. De korenschoven zijn aan de achterzijde belicht. Een ervan is terzijde gevallen en geeft zo een doorzicht op het achterliggend, door de zon beschenen veld. De sensatie van het licht voert de kunstenares niet naar een ontbinding van de vorm, zoals bij…
Lees meer
Schuin vallend ochtendlicht bepaalt de sfeer en de opbouw van de Morgen in augustus van Anna de Weert. De korenschoven zijn aan de achterzijde belicht. Een ervan is terzijde gevallen en geeft zo een doorzicht op het achterliggend, door de zon beschenen veld. De sensatie van het licht voert de kunstenares niet naar een ontbinding van de vorm, zoals bij sommige Franse impressionisten. Hoewel het licht voor haar de ‘goddelijke’ inspiratie blijft, springt de realistische vormgeving en de stevige opbouw in het oog. De korenschoven en de bomenrij achter het veld vormen samen vluchtlijnen die elkaar links buiten het doek kruisen en het beeld in driehoekige vlakken opdelen. Wat nog van de hoeve links zichtbaar is, maakt de compositie gesloten, terwijl het vergezicht tussen de bomen die geslotenheid enigszins doorbreekt. Ook de tegenstelling tussen de warme, bruingele kleuren op de voorgrond en het frisse en heldere groen achteraan geeft aan de compositie een duidelijke structuur die overeenstemt met de vlakverdeling en tevens een suggestie van diepte schept. Volgens het eigenhandige opschrift achteraan op het doek begint De Weert met Morgen in augustus net vóór de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Door de oorlog moet ze het werk onderbreken en ze voltooit het schilderij pas in 1915 tijdens de bezetting.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.