Nazareth

© SABAM Belgium 2023

Kunstenaar / maker

Georges Rouault (schilder)

Datering

ca. 1946

Periode

20ste eeuw
Georges Rouault wordt beschouwd als een van de belangrijkste Franse expressionisten. Als veertienjarige volgde hij een opleiding van glazenier, later werd hij leerling van de symbolistische schilder Gustave Moreau. Na de dood van Moreau in 1898 ontwikkelde Rouault geleidelijk een geheel eigen expressionistische stijl. Zijn schilderijen tonen dan een zekere gelijkenis met glasramen: brede, zwarte omtrekslijnen en rijke, donkere kleurvlakken…
Lees meer
Georges Rouault wordt beschouwd als een van de belangrijkste Franse expressionisten. Als veertienjarige volgde hij een opleiding van glazenier, later werd hij leerling van de symbolistische schilder Gustave Moreau. Na de dood van Moreau in 1898 ontwikkelde Rouault geleidelijk een geheel eigen expressionistische stijl. Zijn schilderijen tonen dan een zekere gelijkenis met glasramen: brede, zwarte omtrekslijnen en rijke, donkere kleurvlakken in een zware en pasteuze verfmassa. In Nazareth zien we op de voorgrond Maria en Jozef met het kind Jezus. Het sacrale karakter van het werk is hier niet zozeer ontleend aan het onderwerp, maar aan de behandeling van het landschap: het licht lijkt van achter het schilderij te komen, vooral in het opvallend rood- en blauwcontrast, wat aan het werk een warme gloed en luminositeit verleent.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.