Jongeling

Public Domain

Kunstenaar / maker

George Minne (tekenaar)

Periode

20ste eeuw
Het thema van de naakte jongeling komt veelvuldig voor in het beeldhouw- en tekenwerk van Minne. Zijn beroemdste beeldengroep ‘De fontein der geknielden’ bestaat uit vijf identieke, in zichzelf gekeerde, naakte jongelingen die geknield zitten op rand van een waterbekken (inv. 1982-E). Het concept ervan dateert uit 1898 en het enige gipsmodel wordt bewaard in het Museum voor Schone Kunsten…
Lees meer
Het thema van de naakte jongeling komt veelvuldig voor in het beeldhouw- en tekenwerk van Minne. Zijn beroemdste beeldengroep ‘De fontein der geknielden’ bestaat uit vijf identieke, in zichzelf gekeerde, naakte jongelingen die geknield zitten op rand van een waterbekken (inv. 1982-E). Het concept ervan dateert uit 1898 en het enige gipsmodel wordt bewaard in het Museum voor Schone Kunsten van Gent. Dit blad toont het frêle naakte lichaam van een jongeling en het is uitgevoerd in een uiterst zachte tekenstijl met omfloerste omtrekken. De jongeling omhelst zichzelf enerzijds om zich te beschermen maar ook uit eigenliefde. Zijn blik kijkt angstvallig en schuchter naar de toeschouwer. Omarming en verstrengeling zien in verscheidene beelden van George Minne. Deze tekening vertoont grote gelijkenis met ‘De kleine gekwetste’ een beeld dat de kunstenaar maakte in 1889. De expressiviteit en spirituele kracht van Minnes werk maakten grote indruk op de symbolistische dichters zoals Maeterlinck, Le Roy en Verhaeren, van wie Minne enkele dichtbundels illustreerde.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.