De hansworst

Public Domain

Kunstenaar / maker

Henri Evenepoel (schilder)

Datering

ca. 1898 - 1899

Periode

19de eeuw
Hoewel het variété een geliefd onderwerp was voor Henri Evenepoel, zijn kermisscènes zoals De hansworst eerder uitzonderlijk. De thematiek van de clown is voor zijn oeuvre zelfs uniek. Evenepoel voerde hem op als een tragische hoofdrolspeler, te midden van een massa toeschouwers. De clown zelf beweegt zich ietwat plomp over het toneel, het hoofd kaal, het fel geschminkte gezicht in…
Lees meer
Hoewel het variété een geliefd onderwerp was voor Henri Evenepoel, zijn kermisscènes zoals De hansworst eerder uitzonderlijk. De thematiek van de clown is voor zijn oeuvre zelfs uniek. Evenepoel voerde hem op als een tragische hoofdrolspeler, te midden van een massa toeschouwers. De clown zelf beweegt zich ietwat plomp over het toneel, het hoofd kaal, het fel geschminkte gezicht in een grimas. Zijn meelijwekkende karakter staat in fel contrast met zijn spotzieke, bijna boosaardige publiek waarvan de gezichten op een Ensoriaanse manier tot maskers zijn herleid, terwijl ze de spot drijven met de nar op het podium.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.