De keukenmeid

Public Domain

Datering

ca. 1600

Periode

16de eeuw
In een provisiekamer zijn tal van eetwaren uitgestald. De eigentijdse literatuur leert dat het hier niet enkel om een inventaris van alle mogelijke eetwaren gaat. De vorm van groenten, vruchten, vis en gevogelte, werd net als in de geneeskunde geassocieerd met de vorm van de voortplantingsorganen van de mens. Op die manier kunnen alle tentoongestelde eetwaren een verborgen betekenis hebben…
Lees meer
In een provisiekamer zijn tal van eetwaren uitgestald. De eigentijdse literatuur leert dat het hier niet enkel om een inventaris van alle mogelijke eetwaren gaat. De vorm van groenten, vruchten, vis en gevogelte, werd net als in de geneeskunde geassocieerd met de vorm van de voortplantingsorganen van de mens. Op die manier kunnen alle tentoongestelde eetwaren een verborgen betekenis hebben. De gebaren van de fraai geklede keukenmeid – haar rechterhand rust op een kool en met de linker biedt ze een tros druiven aan – laten er geen twijfel over bestaan dat het hier gaat over vruchtbaarheid en erotiek. Bij adel en burgerij waren zulke taferelen erg in trek.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.