Zelfportret

Public Domain

Kunstenaar / maker

Eugène Carrière (schilder)

Datering

1887

Periode

19de eeuw
Na een opleiding en debuut als lithograaf koos de Franse kunstenaar Eugène Carrière voor een schildersloopbaan. Zijn geliefkoosde onderwerpen waren familietaferelen en portretten van intimi en kunstenaarsvrienden, uitgewerkt in een nevelige, suggestieve stijl. Carrière realiseerde ook zo’n 15 zelfportretten, doorgaans op klein formaat. Het Gentse doek behoort tot zijn vroegste zelfportretten en is een beeltenis van de schilder op 38-jarige…
Lees meer
Na een opleiding en debuut als lithograaf koos de Franse kunstenaar Eugène Carrière voor een schildersloopbaan. Zijn geliefkoosde onderwerpen waren familietaferelen en portretten van intimi en kunstenaarsvrienden, uitgewerkt in een nevelige, suggestieve stijl. Carrière realiseerde ook zo’n 15 zelfportretten, doorgaans op klein formaat. Het Gentse doek behoort tot zijn vroegste zelfportretten en is een beeltenis van de schilder op 38-jarige leeftijd. Op dat ogenblik genoot Carrière van een internationale erkenning. Uit de levendige en directe blik straalt het zelfbewustzijn van de schilder. Daarbij lijkt de kunstenaar ook de vergankelijkheid van de tijd te suggereren in de broze weergave van het gelaat. Dit intimistische, kwetsbare karakter wordt nog versterkt in de nerveuze toets en de vluchtige lijnvoering.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.